Hej!

Här kan du läsa mera fördjupat om olika relevanta teman, få boktips och hitta länkar

Polyvagalteorin

Den polyvagala teorin beskriver 3 olika bastillstånd som alla också kan vara kombinerade:




















Polyvagalteorin är ett fantastiskt sätt att förklara och förstå hur våran kropp med dess autonoma nervsystem arbetar för oss igenom hela vårat liv, hur det reagerar på stress och kan utveckla PTSD (posttraumatisk stressyndrom). Hur kroppen läser omvärlden och varför det är viktigt för oss människor att kunna känna oss säkra i sociala sammanhang.



Med den förståelsen öppnas en väg tillbaka till balans och hälsa genom att kunna förstå sig själv, målmedvetet själv kunna främja balans samt ett hållbart sätt att arbeta med trauma som terapeut.


Våran kropp läser av omgivningen konstant, och beroende på om den uppfattar läget som tryggt så vi kan slappna av, eller inte, så att vi måste reagera, aktiveras ett läge som är bäst ämnat i nervsystemet:


I det mobiliserande läget, som vi också kallar för kamp-flykt, blir andingen snabbare, muskelspänningen ökar, hjärtat slår snabbare, blodtrycket går upp, kortisol och adrenalin insöndras. Allt för att vi ska kunna kämpa eller fly.

I det här läget är det svårare att tyda ansiktsuttryck (dvs att vi kanske tyder att neutralt uttryck som aggressivt), ångest eller aggressivitet dominerar och vi är biologiskt sett inte inställda på att samarbeta eller vara empatiska.


Det immobiliserande läget, som vi också kallar för frys, slås på när nervsystemet märker att den stora aktiveringen som den gjorde sig beredd på att använda inte räcker till. Andningen blir långsammare, kroppen går in i ett frysläge, vi orkar inte göra det vi annars orkar att göra, vi känner att vi inte räcker till och det blir svårt att se framåt med tillit och hopp. Det blir svårt att vara närvarande och i kontakt med oss själva, våran kropp eller andra människor.

Våran biologi är inställd på att inte känna något alls.


I det sociala eller avslappade läget, är vårat nervsystem inställd på social kontakt, hjärtat slår lungt och muskelspänningen är normal. Vi kan lyssna öppet på vad andra säger, vara nyfikna och kreativa. Vi kan ta oss an våra utmaningar och känner att vi aktivt kan ta del i livet.


Det spännande är att dom olika tillstånden påverkar oss mycket på hur vi ser på oss sjäva och världen!

Det är normalt att kroppen är i alla tre olika lägen på en enda dag. Men när den snabbt växlar in i ett överlevnadsläge, går djupt in, och/eller stannar där en längre tid, det är då vi förlorar kapaciteten att känna att vi kan hantera våra utmaningar, reagera på ett adekvat sätt samt mister kreativiteten och glädjen att vara i sociala sammanhang.


Det var den amerikanska psykiatern och hjärnforskaren Stephen Porges, PhD, som 1994 kom ut med denna förklaringsmodell.


Mera information:

https://www.polyvagalinstitute.org/whatispolyvagaltheory


Det här är en liten film som förklarar polyvagalteorin på ett enkelt sätt:

https://www.youtube.com/watch?v=uH5JQDAqA8E


SE-

Somatic Experiencing

SE-metoden är ett kroppsbaserat sätt att arbeta med det autonoma nervsystemet. Efter traumatiska händelser stannar kroppen/nervsystemet kvar i ett högaktiverat läge och blir mindre flexibelt, dvs resilient.


Det fina med SE är att det är ett väldigt försiktigt arbete. Tillsammans tar vi oss an svåra minnen, känslor och kroppsförnimmelser, utan att hamna i ett överväldigande läge igen, men med en fot tryggt i en känsla av säkerhet.


Du får hjälp med att släppa och integrera den stora aktiveringen, så att nervsystemet kan organisera sig i ett mera balanserat läge igen. Nervsystemet får också öva att glida från ett läge till det andra, som kroppen ju är byggd för att göra. Det får lära sig att hitta tillbaka hem till ett mera balanserat läge igen.




Metoden utvecklades av Peter Levine, PhD i psykologi och medicininsk biofysiologi som själv har arbetat och vidareutvecklat metoden i över 40år.


https://www.seforeningen.se/terapimetoden

Boktips


In an Unspoken Voice: How the Body Releases Trauma and Restores Goodness- Peter A.Levine PhD

I den här boken förklarar Peter Levine som har utvecklat metoden SE (somatic experiencing) vad som händer i kroppen vid trauma och hur det finns en väg ut.


Anchored: How to Befriend Your Nervous System Using Polyvagal Theory- Deb Dana

Deb Dana samarbetar med Stephen Porges, hon är terapeut och har skrivit flera böcker om den polyvagala teorin. I den här boken förklarar hon på ett enkelt sätt hur nervsystemet fungerar och lär ut övningar för att stabilisera det och få mera resiliens/motståndskraft.


Att leva ett liv, inte vinna ett krig- Anna Kåver

Anna Kåver är leg psykolog. Det här är en underbar liten bok om acceptans!

Acceptans betyder inte att man tycker det svåra är bra, utan att man kan ta distans och på ett vaknat sätt ser att det är så det är just nu. I det hittar man klarheten och kraften att förändra.


unsplash